Rumunský expremiér pôjde opäť do väzenia, rozhodol Najvyšší súd

06.01.2014 Celý región

Bukurešť 6. januára (TASR) - Bývalý rumunský premiér Adrian Nastase, ktorého v marci minulého roka predčasne prepustili z väzenia, kde si odpykával dvojročný trest za korupciu, pôjde opäť do väzenia na štyri roky za vydieranie a korupciu v inom prípade. Rozhodol o tom dnes Najvyšší súd v Bukurešti.

Nastaseho uznal súd vinným z vydierania úradníkov s cieľom zabezpečiť nelegálny dovoz a bezplatné preclenie nábytku z Číny pre svoju súkromnú rezidenciu v rokoch 2002-2004. Hodnotu tovaru, ktorý sa mu takto podarilo doviesť, vyčíslili vyšetrovatelia na 630.000 eur.

Rozhodnutie päťčlenného kolégia sudcov je konečné a nie je možné sa voči nemu odvolať, informovala agentúra DPA. Súd odsúdil aj Nastaseho manželku Danu na tri roky podmienečne za falšovanie úradných listín v rovnakom prípade, uviedla agentúra Mediafax.

Nastase, ktorý bol rumunským premiérom v rokoch 2000-2004, sa v júni 2012 pokúsil zabiť, keď poňho polícia prišla, aby nastúpil výkon trestu. Akúkoľvek vinu popiera a súdne procesy s ním označuje za politicky motivované.

Šesťdesiattriročný expremiér je najstarším politikom odsúdeným v Rumunsku za korupciu od pádu komunistického režimu v roku 1989. Z väzenia ho prepustili po odpykaní si ôsmich mesiacov z dvojročného trestu za dobré správanie.
 

Vyberte región